De Schotse whisky-wereld vernieuwt verder…. !

In Ierland werden recent heel wat nieuwe distilleries opgestart. Ierse whiskey is bezig aan een opmars. Heel wat whiskey van goede kwaliteit zal in de toekomst ons deel zijn…

Hierover vernemen jullie meer in een volgend artikeltje op onze site….

Maar ook in Schotland zit men niet stil. Zowat overal verspreid over Schotland worden nieuwe distilleries uit de grond gestampt. Een aantal ‘oude’, soms reeds gesloten producenten, geven gebouwen en materiaal een fikse opknapbeurt en worden weer actief.

Ik geef jullie een overzichtje van wat er de volgende tijd te verwachten is.                                  Op het Isle of Harris is men bezig aan de opstart van een nieuwe distillerie die – hoe kan het ook anders – ‘Isle of Harris’ zal heten. Dit wordt na Abhainn Dearg de tweede producent op de Lewis en Harris-eilandengroep.

Ook op het eiland Barra verschijnt weldra een nieuwe whisky-producent. Verder is er reeds een nieuwe distillerie in Ardamurchan. Voorlopig kan men nog maar enkel de new spirit proeven. Het wordt nog enkele jaren wachten op de eerste bottelingen.

Ook op Islay wordt er volop gebouwd. Naast de 8 reeds gekende stokerijen wordt er binnenkort  ook bij Ardnahoe en Gartbreck geproduceerd. Port Ellen zou terug actief worden of zou op zijn minst nieuwe bottelingen op de markt brengen.

Langs de noordoostkust wordt Brora terug actief. Dunrobin Castle, Dornoch, Ardross, Toulvaddie en Glenwyvis zijn nieuwe Highland-distilleries in aanbouw.

Ook in Speyside worden nieuwe whisky-producenten verwacht. Roseile, Huntly, Cabrach, Ballindaloch, Dalmunagh en Twin River zijn hier de nieuwkomers.

Centraal in Schotland wordt er gebouwd voor Strathearn, Arbikie, Eden Mill, Lindores, Falkurk, Holyrood Park, Ardgowan, Burnbrae, Starlaw, Peebles, Port of Leigh en Inchdairnie.

In de Lowlands zijn Jedhart, Mossburn, The Three Stills, Glasgow Distillery, Annandale, Crafty en Borders de te verwachten nieuwelingen op de toekomstige whisky-markt.                       Ongetwijfeld zal ik hiermee zelfs nog niet alle nieuwkomers vermeld hebben…

Wat de reden is voor de opstart van al deze al dan niet nieuwe producenten ? Alvast één van de redenen is dat whisky wereldwijd terug booming-business is en dat de vraag naar goede producten wereldwijd verder toeneemt. Ondanks het feit dat er momenteel zowat overal ter wereld whisky gemaakt wordt schijnt het vertrouwen in de Schotse whisky momenteel erg groot te zijn. En als er vraag is, komt er uiteraard aanbod….

Macpat